Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Suszone grzyby moczymy dzień wcześniej na noc w zimnej wodzie, następnego dnia odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę podsmażamy na sporej ilości oliwy extra vergine Monini Rozmaryn z dodatkiem czosnku. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy pokrojone świeże grzyby i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty, następnie grzyby przekładamy do miski, solimy i pieprzymy (jako zamiennik można użyć mrożonych).
Do pozostałej cebuli i czosnku dolewamy jeszcze trochę oliwy extra vergine Monini Rozmaryn i podsmażamy ryż z suszonymi grzybami przez kilka minut, aż zauważymy, że cały ryż pokryje się tłuszczem. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu aż odparuje. Następnie wlewamy chochlę bulionu i gotujemy bez przykrywki aż odparuje – czynność powtarzamy kilka razy, aż nasz ryż będzie al dente (nie musimy zużyć całego bulionu). Kiedy nasz ryż będzie gotowy, dodajemy wcześniej uduszone grzyby, natkę pietruszki i starty ser – całość mieszamy i możemy podawać.
Przepis przygotowany przez milosc_od_kuchni