Risotto z grzybami leśnymi

Składniki

  • 5 grzybów suszonych podgrzybków
  • 4 podgrzybki pokrojone w plasterki
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 drobno posiekany czosnek
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • smakowa oliwa z oliwek extra vergine Monini Rozmaryn
  • 300 ml bulionu warzywnego/drobiowego
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki startego sera grana padano
  • 100 ml białego wina półwytrawnego

Przygotowanie

Suszone grzyby moczymy dzień wcześniej na noc w zimnej wodzie, następnego dnia odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę podsmażamy na sporej ilości oliwy extra vergine Monini Rozmaryn z dodatkiem czosnku. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy pokrojone świeże grzyby i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty, następnie grzyby przekładamy do miski, solimy i pieprzymy (jako zamiennik można użyć mrożonych). Do pozostałej cebuli i czosnku dolewamy jeszcze trochę oliwy extra vergine Monini Rozmaryn i podsmażamy ryż z suszonymi grzybami przez kilka minut, aż zauważymy, że cały ryż pokryje się tłuszczem. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu aż odparuje. Następnie wlewamy chochlę bulionu i gotujemy bez przykrywki aż odparuje - czynność powtarzamy kilka razy, aż nasz ryż będzie al dente (nie musimy zużyć całego bulionu). Kiedy nasz ryż będzie gotowy, dodajemy wcześniej uduszone grzyby, natkę pietruszki i starty ser - całość mieszamy i możemy podawać.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: