Risotto z pstrągiem i nutą cytryny

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Classico Monini
  • 350 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szczypta szafranu
  • 300 g filetu pstrąga łososiowego lub łososia
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • oliwa cytrynowa Monini do skropienia gotowej potrawy
  • smakowa oliwa z oliwek extra vergine Cytryna Monini
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie

Na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj ryż i czosnek, smaż jeszcze chwilę aż arborio stanie się lekko transparentny. Następnie wlej 1/3 bulionu, dodaj szafran. Gotuj około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodawaj resztę bulionu po chochelce. Kiedy na patelni pozostanie ostatnia niewchłonięta porcja bulionu, dodaj pstrąga. Kiedy się zetnie, po 2-3 minutach gotowania dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj koperkiem, skrop smakową oliwą z oliwek Monini extra vergine Cytryna.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: