Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Posiekaną w drobną kostkę szalotkę smażymy na patelni z dodatkiem oliwy. Obrane szparagi blanszujemy w gorącej osolonej wodzie 3 minuty. Następnie wkładamy do zimnej wody (najlepiej z lodem). Do podsmażonej cebuli, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy ryż i zalewamy białym winem, oraz wywarem warzywnym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie gotujemy do wyparowania całej wody.
Zblanszowane szparagi odcedzamy z wody i suszymy. Mini pomidorki kroimy na pół. Na rozgrzaną patelnię nalewamy oliwę i smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony, dodajemy szparagi i pomidorki, przyprawiając solą i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy usmażone szparagi z pomidorkami, oraz tarty parmezan. Gotowe danie nałożone na talerz skrapiamy oliwą Extra Vergine Monini GranFruttato.
Przepis przygotowany przez cook.food.dariusz.wierzchowski