Risotto ze szparagami i łososiem

Składniki

  • Oliwa z oliwek Extra Vergine GranFruttato
  • 100g ryżu Arborio
  • 20g szalotki
  • 100g świeżego łososia
  • 4 zielone szparagi
  • 4 pomidorki mini
  • ząbek czosnku
  • 20ml białego wina
  • 180ml wywaru warzywnego
  • parmezan
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Posiekaną w drobną kostkę szalotkę smażymy na patelni z dodatkiem oliwy. Obrane szparagi blanszujemy w gorącej osolonej wodzie 3 minuty. Następnie wkładamy do zimnej wody (najlepiej z lodem). Do podsmażonej cebuli, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy ryż i zalewamy białym winem, oraz wywarem warzywnym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie gotujemy do wyparowania całej wody. Zblanszowane szparagi odcedzamy z wody i suszymy. Mini pomidorki kroimy na pół. Na rozgrzaną patelnię nalewamy oliwę i smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony, dodajemy szparagi i pomidorki, przyprawiając solą i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy usmażone szparagi z pomidorkami, oraz tarty parmezan. Gotowe danie nałożone na talerz skrapiamy oliwą Extra Vergine Monini GranFruttato.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: