Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Zmiksuj grubą sól z ziołami. Mięso natrzyj dobrze oliwą extra vergine Monini GranFruttato, a następnie obtocz miksem ziół. Owiń dobrze szpagatem i odstaw na pół godziny, aby mięso zaczęło przechodzić zapachami. Następnie usmaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z każdej strony, przełóż do foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 200°C przez 20 – 25 minut na każdy kilogram mięsa. Tak, aby temperatura środkowa doszła do 55-56° lub 45 ° – jeśli chcecie bardziej krwiste. Wyjmijcie z piekarnika i odstawcie, aby środkowe soki się zebrały.
Mój roast beef przygotowałam z serem kozim wymieszanym z odrobina soku z cytryny, oliwą z oliwek extra vergine GranFruttato, kremem z dyni (warzywo sezonowe), pesto Monini z rukoli (jej goryczka przełamie lekko słodki smak) i odrobiną truflowego octu balsamicznego Monini, który stworzył idealne wykończenie smaku potrawy.
Przepis przygotowany przez ewa_szczesna_wloskamama