Rotolo ze szpinakiem i ricottą

Składniki

  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 600 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka pesto Monini Genovese
  • 15 płatów makaronu lasagne
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek Extra Vergine Monini GranFruttato
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Na oliwie z oliwek extra vergine Monini GranFruttato zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj czosnek pokrojony w płatki, kiedy uwolni on swój aromat, dodaj szpinak. Gdy szpinak zmięknie, dopraw go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Ostudzony wymieszaj z ricottą. Passatę pomidorową wlej do rondelka, dodaj pesto Monini Genovese. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Makaron obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Płaty odcedź, przełóż do naczynia, skrop je oliwą extra vergine Monini GranFruttato, aby makaron się nie sklejał. Na ostudzone płaty nałóż farsz, zwiń zgrabne ruloniki, przetnij na pół. Do naczynia do zapiekania wlej połowę sosu. Ułóż nadziane połówki makaronu zapełniając całe naczynie. Wierzch polej pozostałym sosem, posyp startym parmezanem. Zapiekaj przez 20-25 minut w 180°C.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: