Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Na oliwie z oliwek extra vergine Monini GranFruttato zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj czosnek pokrojony w płatki, kiedy uwolni on swój aromat, dodaj szpinak. Gdy szpinak zmięknie, dopraw go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Ostudzony wymieszaj z ricottą. Passatę pomidorową wlej do rondelka, dodaj pesto Monini Genovese.
Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Makaron obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Płaty odcedź, przełóż do naczynia, skrop je oliwą extra vergine Monini GranFruttato, aby makaron się nie sklejał. Na ostudzone płaty nałóż farsz, zwiń zgrabne ruloniki, przetnij na pół. Do naczynia do zapiekania wlej połowę sosu. Ułóż nadziane połówki makaronu zapełniając całe naczynie. Wierzch polej pozostałym sosem, posyp startym parmezanem. Zapiekaj przez 20-25 minut w 180°C.
Przepis przygotowany przez gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron