Rwany chlebek

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Wszystkie składniki ugniatamy, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Po tym czasie odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i kroimy na podłużne paseczki. Każdy pasek smarujemy oliwą extra vergine GranFruttato. Paski zawijamy w "harmonijkę" i układamy pionowo jeden obok drugiego w formie do pieczenia. Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°. Gotowy chlebek polecam “wyrywać” i maczać w oliwie z oliwek - smakowej lub klasycznej według uznania.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: