Ryżowe racuchy z wanilią

Składniki

  • 400g ryżu
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki (szkl. 250 ml.)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Oliwa z oliwek extra vergine Monini Classico

Przygotowanie

Ryż gotujemy, żółtka miksujemy z cukrami na puszystą białą masę, z białek ubijamy sztywną pianę. Ugotowany ryż mieszamy z masą jajeczną , dodajemy mąkę, mleko i proszek, na koniec pianę... smażymy na oliwie. Ja podałam z karmelizowanymi na miodzie jabłuszkami i brzoskwiniami obficie oprószonymi cynamonem. Wisienką na placuszku Monini glassa balsamico - krem z octu balsamicznego. Ciemny o gęstej kremowej konsystencji, lekko kwaskawy świetnie przełamuje smak słodkich placuszków i karmelizowanych owoców. Sprawdza się jako wykończenie deserów, ciast, lodów lepiej smakuje niż np. dodatek czekolady.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: