Sałatka nicejska

Składniki

Sałatka:

  • trzy liście sałaty lodowej
  • 50 g tuńczyka z puszki w oleju
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki zielonej fasolki szparagowej
  • 5 kawałków fileta anchois w oleju
  • 2-3 jajka
  • 1/4 czerwonej cebulki
  • 5 oliwek czarnych i 5 oliwek zielonych


Sos winegret:

  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżka octu winnego białego Monini
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Monini GranFruttato
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Sałatka:

Sałatę myjecie, osuszacie, rwiecie na mniejsze kawałki i wykładacie na talerz. Jajka gotujecie na półtwardo (do gotującej się wody wrzućcie je na 7 minut). Mrożoną fasolkę szparagową gotujecie 8 minut. Pomidorki koktajlowe, oliwki i ugotowane i obrane jajka kroicie na pół. Cebulkę kroicie w piórka. Anochois i tuńczyka możecie odsączyć na ręczniku papierowym przed podaniem. Wszystkie składniki wykładacie na talerz i polewacie sosem.

Sos:

Czosnek siekacie na drobne kawałeczki, dodajecie pozostałe składniki i energicznie mieszacie, by się połączyły. Dodajecie do sałatki, gdy już będziecie mieć wszystko ułożone.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii sałatki i sosy: