Sałatka z kaszą bulgur i pieczonymi burakami

Składniki

  • 1 torebka kaszy bulgur
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie buraki
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • świeża mięta
  • świeża bazylia
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 1 1/2 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz buraki i każdego zawiń wraz z rozmarynem w folię aluminiową. Buraki piecz około 20-25 minut. Powinny być al dente. Sprawdź drewnianym patyczkiem. Jeśli patyczek lekko wchodzi w buraka, możesz je śmiało wyjąć z piekarnika. W tym czasie zagotuj wodę i ugotuj w lekko osolonej kaszę bulgur. Odstaw do wystudzenia. Na suchej patelni podpraż orzeszki ziemne, a pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. Ostudzoną kaszę bulgur przesyp do miski i wymieszaj z drobno pokrojonymi burakami, orzeszkami oraz pomidorkami. Całość dopraw solą, pierzem i polej oliwą extra vergine GranFruttato. Sałatkę udekoruj listkami świeżej mięty i bazylii.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: