Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Do miski wlewamy oliwę z oliwek extra vergine Delicato i wodę. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną, łyżeczkę sody, szczyptę soli i posiekany i roztarty rozmaryn. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto. Zostawiamy ciasto na 10minut. Wałkujemy cienko masę i wykrajamy paski. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C 20-25 minut. Pomidorki mini i oliwki kroimy na pól. Suszone pomidory kroimy w paski. Mix sałat z rukolą i szczawikiem wsypujemy do miski, dodajemy kapary.
Całość posypujemy solą i pieprzem. Polewamy smakową oliwą z oliwek extra vergine Bazylia i całość delikatnie mieszamy. Wykładamy sałatkę do miski lub na talerz, posypujemy pomidorkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Mozzarellę rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki i układamy ją na sałatce. Dodajemy pesto Vegan. Całość posypujemy prażonymi orzeszkami pinii. Sałatkę podajemy z paluszkami chlebowymi grissini.
Przepis przygotowany przez cook.food.dariusz.wierzchowski