Sałatka z mozzarellą, pesto i chlebowymi paluszkami grissini

Składniki

Sałatka:

  • smakowa oliwa z oliwek extra vergine Bazylia Monini
  • pesto Vegan @moninipolska
  • mozzarella 125g
  • mix sałat z rukolą i szczawikiem 100g
  • pomidorki mini 7 szt.
  • suszone pomidory 15g
  • czarne oliwki 7 szt.
  • kapary 7 szt.
  • orzeszki Pini 10 g
  • sól morska
  • pieprz kolorowy

Grissini:

  • 90 ml oliwy z oliwek extra vergine Delicato Monini
  • 90 ml wody
  • 310 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól

Przygotowanie

Do miski wlewamy oliwę z oliwek extra vergine Delicato i wodę. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną, łyżeczkę sody, szczyptę soli i posiekany i roztarty rozmaryn. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto. Zostawiamy ciasto na 10minut. Wałkujemy cienko masę i wykrajamy paski. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C 20-25 minut. Pomidorki mini i oliwki kroimy na pól. Suszone pomidory kroimy w paski. Mix sałat z rukolą i szczawikiem wsypujemy do miski, dodajemy kapary. Całość posypujemy solą i pieprzem. Polewamy smakową oliwą z oliwek extra vergine Bazylia i całość delikatnie mieszamy. Wykładamy sałatkę do miski lub na talerz, posypujemy pomidorkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Mozzarellę rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki i układamy ją na sałatce. Dodajemy pesto Vegan. Całość posypujemy prażonymi orzeszkami pinii. Sałatkę podajemy z paluszkami chlebowymi grissini.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii sałatki i sosy: