Sałatka z pomidorowo-bazyliowym winegretem

Składniki

Składniki na sałatkę:

  • 1 opakowanie roszponki lub 1/3 główki sałaty lodowej
  • 120g sera feta
  • 2 pomidory lub kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 średni ogórek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2-3 łyżki pestek dyni

Składniki na winegret:

  • 4 łyżki smakowej oliwy z oliwek Monini extra vergine Bazylia
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4-5 sztuk suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie

Roszponkę lub sałatę płuczemy i osuszamy. Umieszczamy w osobnej miseczce. Ser feta, pomidory i ogórka zielonego kroimy w kostkę (jeśli używamy pomidorków koktajlowych to kroimy je na pół). Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie te składniki dodajemy do osuszonej roszponki. Dosypujemy także pestki dyni.

Winegret: w osobnym naczyniu łączymy oliwę z oliwek z sokiem cytryny i miodem. Dodajemy przyprawy i pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory. Mieszamy i odstawiamy na chwilę aby pomidory zmiękły.

Sałatkę polewamy winegretem tuż przed podaniem.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii sałatki i sosy: