Schiacciatine

Składniki

Schiacciatine:

  • 500 g mąki
  • 300 g wody
  • 70 g oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
  • 3 g drożdży
  • 10 g soli
  • świeży rozmaryn
  • smakowa oliwa extra vergine Monini Rozmaryn (do smarowania)
  • gruba sól do posypania

Krem z mortadelli:

  • 200 g mortadelli z pistacjami
  • 100 g Ricotta
  • 50 g Mascarpone
  • łyżka śmietany
  • pistacje

Przygotowanie

Ciasto:

Wyrabiamy wszystkie składniki razem, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do wyrośnięcia. Po czym wykładamy na blat stołu i rozciągamy palcami (możemy użyć walka) w prostokąt. Smarujemy obficie smakową oliwą extra vergine Monini Rozmaryn i składamy na trzy, po czym dzielimy na małe prostokąty. Odkładamy na foremkę wyłożona pergaminem i odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25-30 minut w 180 stopniach.

Krem:

Miksujemy razem mortadellę z serami i śmietaną. Tostujemy pistacje i kroimy nożem. Dodajemy do kremu, możemy też posypać na górę kanapki, a całość skropić smakową oliwą extra vergine Monini Rozmaryn.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: