Spaghetti Aglio Olio

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • 100 g Pecorino Romano lub Parmezanu
  • sól

Przygotowanie

Zagotuj wodę na makaron i ugotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obierz ząbki czosnku i pokrój je na cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Na patelnię wlej oliwę z oliwek extra vergine GranFruttato i od razu dodaj posiekany czosnek. Powoli podgrzewaj oliwę, dzięki temu czosnek uwolni swój aromat. Pilnuj, żeby się nie przypalił. Jak tylko czosnek nabierze złocistego koloru zdejmij patelnię z palnika. Odcedź ugotowany makaron zachowując pół szklanki wody po gotującym się makaronie. Dodaj do makaronu oliwę extra vergine GranFruttato Monini z czosnkiem, wsyp tarty ser, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz wlej gorącej wody po ugotowanym makaronie. Wymieszaj całość, od razu podawaj.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: