Wszystkie przepisy

Spaghetti a’la Puttanesca

  • 30 minut
  • Trudny
  • Dania główne
Składniki
  • oliwa extra vergine Monini Classico
  • mały słoiczek Anchois 100g
  • pieprz, płatki chili
  • 3 duże ząbki czosnku
  • około 150-200 g makaronu spaghetti z mąki durum
  • 2 łyżki kaparów
  • puszka dobrej jakości pomidorów krojonych
  • około 10 sztuk czarnych oliwek i tyle samo zielonych
Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy extra vergine Monini Classico. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przekrojone na pół Anchois. Po 2 minutach dodajemy kapary oraz oliwki, dodajemy chili. Chwilkę podsmażamy. Wlewamy pomidory. Dusimy pod przykryciem z uchyloną pokrywką około 10-15 minut, w międzyczasie doprawiamy pieprzem.

Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron prosto z wody. Podajemy z świeżą, drobno posiekaną pietruszką. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Całość skrapiamy oliwą extra vergine Monini Classico. Do dania nie musimy dodawać wiele przypraw, a nawet soli, ponieważ Anchois, kapary oraz oliwki są słone.

Dla dodania smaku
Monini Oliwa z Oliwek Extra Vergine Classico

Przepis przygotowany przez zdrowo_w_15_minut