Spaghetti a'la Puttanesca

Składniki

  • oliwa extra vergine Monini Classico
  • około 10 sztuk czarnych oliwek i tyle samo zielonych
  • 2 łyżki kaparów
  • puszka dobrej jakości pomidorów krojonych
  • 3 duże ząbki czosnku
  • około 150-200 g makaronu spaghetti z mąki durum
  • mały słoiczek Anchois 100g
  • pieprz, płatki chili

Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy extra vergine Monini Classico. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przekrojone na pół Anchois. Po 2 minutach dodajemy kapary oraz oliwki, dodajemy chili. Chwilkę podsmażamy. Wlewamy pomidory. Dusimy pod przykryciem z uchyloną pokrywką około 10-15 minut, w międzyczasie doprawiamy pieprzem. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron prosto z wody. Podajemy z świeżą, drobno posiekaną pietruszką. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Całość skrapiamy oliwą extra vergine Monini Classico. Do dania nie musimy dodawać wiele przypraw, a nawet soli, ponieważ Anchois, kapary oraz oliwki są słone.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: