Wszystkie przepisy

Spaghetti bolognese

  • 30 minut
  • Łatwy
  • Dania główne
Składniki
  • 1 cebula
  • mięso mielone (ok. 300 - 350 g w zależności jakie kto lubi, my daliśmy dziś mielony świeżutki karczek)
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)
  • sól
  • pieprz
  • makaron Spaghetti (ok.300 g)
  • tarty parmezan do posypania
  • bazylia do przyozdobienia talerza
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
Przygotowanie

Cebulę i czosnek szatkujemy, podsmażamy na oliwie extra vergine Monini, dodajemy mięso i smażymy jeszcze chwilkę. Następnie wrzucamy pomidory z puszki, możemy wkroić dodatkowo 2 pomidory bez skórki, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy i dusimy jeszcze ok 15 – 20 min (redukujemy sos). Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie po odcedzeniu makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem oraz dekorujemy bazylią, lub wlewamy sos do makaronu na patelni, mieszamy wszystko i rozkładamy na talerzach – jak kto woli 😉

Smacznego! 🙂

Dla dodania smaku
Monini GranFruttato

Przepis przygotowany przez aktora Sebastiana Wątrobę