Przygotowanie
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu (bez dodatku oliwy). Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico i smażymy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Do zeszklonej szalotki dodajemy obrane, oczyszczone krewetki i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Dodajemy ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki, chwilę podsmażamy do uzyskania smaku i aromatu (uważajmy żeby nie spalić czosnku, bo będzie gorzki). Po wyłączeniu patelni, do całości dodajemy pesto, mieszamy i przyprawiamy solą, oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy. Wykładamy makaron na talerz posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi, tartym parmezanem i dekorujemy liśćmi bazylii.
Pobierz przepis
Udostępnij