Stromboli z szynką i serem

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy extra vergine Monini Classico
  • kilka listków bazylii
  • 150 g wędliny w plastrach (użyliśmy polędwicy)
  • 135 g tartego żółtego sera

Sos:

  • 200 g passaty
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine Monini Classico

Przygotowanie

Mąkę, sól, drożdże, cukier, wodę i oliwę extra vergine Monini Classico umieść w mikserze (nastawka z hakiem) i wyrabiaj przez 5 minut. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy extra vergine Monini Classico, dodaj posiekany czosnek, smaż przez 30 sekund. Wlej passatę, dodaj oregano, sól i pieprz. Gotuj przez kilka minut do zgęstnienia i wystudź. Ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na 3 części i każdą rozwałkowuj na prostokąt. Ciasto posmaruj sosem, zachowując odstęp 2-3 cm od brzegów ciasta. Dodaj porwane listki bazylii, plastry wędliny i ser. Zwiń ciasno wzdłuż długiego brzegu tworząc zamkniętą roladę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (grzałka góra-dół). Stromboli przełóż na blaszkę wyłożoną papierem i wysypaną mąką. Piecz przez 20-25 minut. Stromboli kroimy, układamy na półmisku. Podajemy skropione oliwą extra vergine Monini Classico.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: