Tagliatelle z krewetkami i cukinią

Składniki

  • 4 garście suchego makaronu tagliatelle (szpinakowy)
  • opakowanie krewetek (31-40 szt)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 cukinii
  • 3łyżki oliwy z oliwek extra vergine GranFruttato Monini
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek wody z gotowania makaronu
  • pół pęczka natki pietruszki słodka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek extra vergine Granfruttato, dodajemy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz czosnkiem. Po chwili dodajemy przecier oraz wodę z gotowania makaronu. Wrzucamy pomidorki przekrojone w pół oraz cukinię (można użyć maszynki do robienia spaghetti z warzyw). Dusimy ok. 3 min i zdejmujemy z ognia. Dodajemy zahartowaną śmietankę i jogurt. Wrzucamy ugotowany makaron. Nadmiar sosu na pewno wpije makaron. Kolejnym krokiem jest dodane wyrazu potrawie, skrapiając ją oliwą z oliwek extra vergine Monini GranFruttato, która nada lekko pikantnego smaku. Tak przyrządzone danie jest gotowe do podania.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: