Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Batata obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w cienkie plasterki. Następnie mieszamy z łyżką Oliwy z Oliwek Extra Vergine GranFruttato, połową łyżeczki soli himalajskiej i łyżeczką papryki słodkiej. Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy i wykładamy plasterki z batatów. Spód formy oraz jej boki powinny być wyłożone dokładnie batatami. Oczywiście mogą one siebie pokrywać również na spodzie naczynia.
W osobnej dużej misce mieszamy jajka z mlekiem, odrobiną pieprzu i drugą częścią łyżeczki soli. Na patelnie dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine GranFruttato, a następnie szklimy drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do miski z jajkami i mlekiem dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem, drobno pokrojone suszone pomidory wraz z mozzarellą oraz szpinakiem (szpinak płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym, dodajemy w całości).
Całą masę dokładnie mieszamy i wylewamy na ułożone wcześniej bataty w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem przez 45 min. Na sam koniec posypujemy tarte prażonymi orzeszkami pinii lub nasionami słonecznika.
Przepis przygotowany przez fitgirl.cook