Tarta z batata i szpinaku

Składniki

  • 1 duży batat
  • 2 duże garści szpinaku baby
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • 0,5 kostki mozzarelli (drobno pokrojonej)
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii lub nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki Oliwy z Oliwek Extra Vergine GranFruttato

Przygotowanie

Batata obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w cienkie plasterki. Następnie mieszamy z łyżką Oliwy z Oliwek Extra Vergine GranFruttato, połową łyżeczki soli himalajskiej i łyżeczką papryki słodkiej. Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy i wykładamy plasterki z batatów. Spód formy oraz jej boki powinny być wyłożone dokładnie batatami. Oczywiście mogą one siebie pokrywać również na spodzie naczynia. W osobnej dużej misce mieszamy jajka z mlekiem, odrobiną pieprzu i drugą częścią łyżeczki soli. Na patelnie dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine GranFruttato, a następnie szklimy drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do miski z jajkami i mlekiem dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem, drobno pokrojone suszone pomidory wraz z mozzarellą oraz szpinakiem (szpinak płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym, dodajemy w całości). Całą masę dokładnie mieszamy i wylewamy na ułożone wcześniej bataty w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem przez 45 min. Na sam koniec posypujemy tarte prażonymi orzeszkami pinii lub nasionami słonecznika.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: