Wszystkie przepisy

Tatar wołowy z Monini Monocultivar Frantoio

  • 30 minut
  • Trudny
  • Zupy i przekąski
Składniki
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Monocultivar Frantoio
  • mielona wołowina
  • sól
  • zielony pieprz
  • marchewka pokrojona w kostkę
  • cebula drobno pokrojona
  • świeży ogórek pokrojony w kostkę
  • ogórek kiszony pokrojony w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
Do dekoracji talerza:
  • marchewka pokrojona w paski
  • sałata
  • oliwki
  • posiekana natka pietruszki
  • ring do formowania tatara
Przygotowanie

Mięso doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i odrobiną oliwy. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Do pierwszego ringu na spód wykładamy ogórek kiszony, a na wierzch układamy mięso. Do drugiego ringu na spód wykładamy cebulę, a na wierzch układamy mięso. Do trzeciego ringu na spód wykładamy świeży ogórek, a na wierzch układamy mięso. Na sam koniec dekorujemy talerz marchewką, oliwkami, sałatą i pietruszką. Tatary doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy Monini.

Dla dodania smaku
Oliwa z Oliwek Extra Vergine Monocultivar Frantoio

Przepis przygotowany przez Akademię Kulinarną Whirpool