Tortellini z domowym sosem pesto z bazylią i migdałami

Składniki

  • 250g tortellini lub innego makronu
  • 1 łyżka płatków Parmezanu
  • szczypta soli
  • świeża bazylia do dekoracji

SKŁADNIKI na domowe pesto:

  • 1 garść listków świeżej bazylii
  • 6-8 całych migdałów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • 1 łyżka startego Parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Liście bazylii przekładamy do malaksera lub blendera i zalewamy oliwą. Dodajemy starty parmezan, migdały (w wersji klasycznej orzechy pinii), czosnek, sól i pieprz. Całość miksujemy na jednolitą konsystencję (pesto). Tortellini przez chwilę przesmażamy na patelni. Wyłączamy patelnię i dodajemy pesto na ciepłe tortellini, mieszamy ze sobą składniki. Przekładamy na talerz i dekorujemy listkami świeżej bazylii i płatkami parmezanu. Pesto możecie połączyć z ulubionym makaronem.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: