Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek Monini extra vergine GranFruttato i 2 łyżki smakowej oliwy z oliwek Monini extra vergine Bazylia. Do oliwy dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę i delikatnie ją zeszklij. Do cebuli dodaj posiekane ząbki czosnku, podsmaż jeszcze chwilę. Wlej bulion i dodaj marchewki pokrojone w talarki oraz kromkę pokruszonego chleba. Gotuj całość przez około 15 minut.
Następnie dodaj gałązkę rozmarynu, łyżeczkę suszonej bazylii lub kilka listków świeżych ziół, obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojonego w kostkę bakłażana. Gotuj 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy dwie puszki dobrych jakościowo pomidorów. Dopraw zupę szczyptą cukru oraz pieprzem i solą do smaku, zagotuj. Zupę toskańską przed podaniem należy skropić smakową oliwą z oliwek Monini extra vergine Bazylia. Można serwować z grzankami czosnkowymi.
Przepis przygotowany przez issabelall