Toskańska zupa pomidorowa

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 4 marchewki
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 kromka pieczywa
  • 3 łyżki smakowej oliwy z oliwek Monini extra vergine Bazylia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • 1 gałązka rozmarynu
  • łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek Monini extra vergine GranFruttato i 2 łyżki smakowej oliwy z oliwek Monini extra vergine Bazylia. Do oliwy dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę i delikatnie ją zeszklij. Do cebuli dodaj posiekane ząbki czosnku, podsmaż jeszcze chwilę. Wlej bulion i dodaj marchewki pokrojone w talarki oraz kromkę pokruszonego chleba. Gotuj całość przez około 15 minut. Następnie dodaj gałązkę rozmarynu, łyżeczkę suszonej bazylii lub kilka listków świeżych ziół, obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojonego w kostkę bakłażana. Gotuj 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy dwie puszki dobrych jakościowo pomidorów. Dopraw zupę szczyptą cukru oraz pieprzem i solą do smaku, zagotuj. Zupę toskańską przed podaniem należy skropić smakową oliwą z oliwek Monini extra vergine Bazylia. Można serwować z grzankami czosnkowymi.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: