Wszystkie przepisy

Umbryjska zupa z soczewicy i prawdziwków

  • 60 minut
  • Średni
  • Zupy i przekąski
Składniki
6 porcji:
  • 20 g suszonych prawdziwków (można też oczywiście dać świeże grzyby)
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini DOP Umbria + więcej do polania gotowej zupy
  • 1 biała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub listki oderwane z gałązek świeżego)
  • 4 szklanki gorącej wody kieliszek czerwonego wina wytrawnego
  • 250 g zielonej soczewicy namoczonej przez pół godziny w zimnej wodzie
  • sól, pieprz do smaku
  • grzanki: 6 kromek wiejskiego chleba, ząbek czosnku
  • natka pietruszki do posypania zupy
Przygotowanie

Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na 20 minut, aby napęczniały. Następnie odciśnij je z wody, a uzyskanego grzybowego wywaru nie wylewaj. Odciśnięte grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka postawionego na średnim ogniu wlej 2 łyżki oliwy Monini i dodaj cebulę, marchewkę, selera naciowego oraz czosnek. Dorzuć listki laurowe i suszony tymianek. Wszystko wymieszaj i smaż ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Teraz dodaj posiekane grzyby i smaż razem jeszcze 3 minuty.

Do garnka wlej wywar z grzybów, 4 szklanki gorącej wody, kieliszek czerwonego wina i dorzuć zieloną soczewicę. Dopraw zupę solą i pieprzem. Wymieszaj, zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka. W międzyczasie przygotuj grzanki. Kromki wiejskiego chleba opiecz z obu stron na gorącej patelni grillowej, zwykłej patelni lub w piekarniku. Tak powstałe grzanki przetrzyj ząbkiem czosnku, aby nabrały jego smaku. Chlebowe grzanki ułóż na dnie głębokich talerzy i zalej zupą. Posyp posiekaną natką pietruszki, polej oliwą i zajadaj.

Rada: Grzanki zalane zupą oczywiście zmiękną. Jeżeli wolisz, aby pozostały chrupiące, podaj je na talerzu obok zupy. Podany przeze mnie sposób jest bardziej tradycyjny.


Dla dodania smaku
Oliwa z Oliwek Extra Vergine D.O.P. Umbria

Przepis przygotowany przez ChilliCzosnekiOliwa