Wegańskie spaghetti z warzywnymi pulpetami

Składniki

  • 1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 1/2 szklanki tartego wegańskiego parmezanu (do posypania spaghetti)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Monini extra vergine GranFruttato
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Przygotowanie

Pokrój drobno pomidorki koktajlowe i dodaj do bulionu warzywnego. Gotuj około 15-2minut. Zredukuj bulion mniej więcej o połowę. Ugotowane pomidorki wyjmij z garnka i przetrzyj przez sitko do bulionu, w którym się gotowały. Pozbędziesz się dzięki temu skórek i nasion. Wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i wymieszaj. Ugotuj kaszę jaglaną. Na tarce zetrzyj pietruszkę, marchewkę pokrój drobno cebulkę oraz czosnek. Warzywa podsmaż na oliwie i delikatnie posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Gdy warzywa będą już chłodne, dodaj ugotowaną i schłodzoną kaszę jaglaną. Wymieszaj do połączenia się składników. Z masy uformuj małe pulpeciki i ułóż ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz pulpety przez około 40 minut. Pulpeciki podaj z sosem pomidorowym i ugotowanym al dente makaronem. Całość posyp wegańskim parmezanem. Udekoruj świeżą bazylią. Możesz delikatnie skropić oliwą z oliwek extra vergine GranFruttato, która doda wyrazistości potrawie.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: