Wszystkie przepisy

Wianuszek pizzowy

  • 60 minut
  • Trudny
  • Dania główne
Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej + 3 łyżki
  • 120 ml + 60 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 niepełna łyżeczka cukru
  • 1 łyżka smakowej oliwy extra vergine Monini Bazylia
Sos pomidorowy:
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g ketchupu (u mnie pikantny)
  • 1 łyżka smakowej oliwy extra vergine Monini Bazylia
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie

Do drożdży dodać cukier, wymieszać, następnie dodać 60 ml ciepłej wody i 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać rozczyn drożdży, smakową oliwę extra vergine Monini Bazylia i 120 ml ciepłej wody. Wyrobić ciasto przez kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Pieczarki umyć, pokroić, włożyć na patelnię i co chwilę mieszając podsmażać, aż puszczą soki. Gdy na patelni nie będzie już wody dodać łyżkę smakowej oliwy extra vergine Monini Bazylia, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć przez ok. 5 minut, aż pieczarki się lekko zrumienią, a cebula zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę i chwilę powygniatać. Rozwałkować je na okrąg.

Pokroić na 12 trójkątów. Układać je wkoło tortownicy zakładając na siebie trójkąty. Posmarować sosem pomidorowym. Na nim ułożyć podsmażone pieczarki z cebulą, starty ser i posiekaną szynkę. Boki ciasta zawinąć na nadzienie i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 20 minut.

Dla dodania smaku
Monini Aromatyzowana Oliwa z Oliwek Extra Vergine Bazylia

Przepis przygotowany przez zdrowakaloria