Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Do drożdży dodać cukier, wymieszać, następnie dodać 60 ml ciepłej wody i 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać rozczyn drożdży, smakową oliwę extra vergine Monini Bazylia i 120 ml ciepłej wody. Wyrobić ciasto przez kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Pieczarki umyć, pokroić, włożyć na patelnię i co chwilę mieszając podsmażać, aż puszczą soki. Gdy na patelni nie będzie już wody dodać łyżkę smakowej oliwy extra vergine Monini Bazylia, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć przez ok. 5 minut, aż pieczarki się lekko zrumienią, a cebula zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę i chwilę powygniatać. Rozwałkować je na okrąg.
Pokroić na 12 trójkątów. Układać je wkoło tortownicy zakładając na siebie trójkąty. Posmarować sosem pomidorowym. Na nim ułożyć podsmażone pieczarki z cebulą, starty ser i posiekaną szynkę. Boki ciasta zawinąć na nadzienie i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 20 minut.
Przepis przygotowany przez zdrowakaloria