Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Do większej misy przesypujemy mąki. Dodajemy sól, oliwę. Odlewamy do kubeczka trochę letniej wody. Wrzucamy drożdże i cukier. Mieszamy do postania jednolitej konsystencji i wlewamy do mąki. Dodajemy pozostałą wodę i wyrabiamy do postania gładkiego i sprężystego ciasta. Miseczkę podsypujemy mąką i odstawiamy wyrobione ciasto w ciemne i ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia. Przykrywamy czystą ściereczką.
Gdy nasze ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części (możecie również zrobić jedną dużą pizzę). Blaszkę smarujemy oliwą. Wyrabiamy kształt pizzy. Smarujemy passatą i układamy składniki. Pieczemy 10 minut z 250 stopniach, opcja: góra- dół. Po upieczeniu dekorujemy rukolą. Podajemy, polewając wcześniej oliwą.
Przepis przygotowany przez zdrowo_w_15_minut