Włoska pizza pszenno-orkiszowa z serem lazur

Składniki

CIASTO:

  • 150g mąki orkiszowej jasnej
  • 150g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Monini extra vergine GranFruttato
  • łyżeczka soli
  • niecała łyżeczka cukru/ksylitolu
  • 150 ml wody

Z podanych składników zrobimy dwie pizze.

DODATKI DO PIZZY:

  • pół kostki mozzarelli (na jedną pizzę)
  • 3 plastry sera niebieskiego Lazur
  • 2 łyżki passaty pomidorowej lub keczupu z cukinii
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek Monini extra vergine GranFruttato
  • garść rukoli
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Do większej misy przesypujemy mąki. Dodajemy sól, oliwę. Odlewamy do kubeczka trochę letniej wody. Wrzucamy drożdże i cukier. Mieszamy do postania jednolitej konsystencji i wlewamy do mąki. Dodajemy pozostałą wodę i wyrabiamy do postania gładkiego i sprężystego ciasta. Miseczkę podsypujemy mąką i odstawiamy wyrobione ciasto w ciemne i ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia. Przykrywamy czystą ściereczką. Gdy nasze ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części (możecie również zrobić jedną dużą pizzę). Blaszkę smarujemy oliwą. Wyrabiamy kształt pizzy. Smarujemy passatą i układamy składniki. Pieczemy 10 minut z 250 stopniach, opcja: góra- dół. Po upieczeniu dekorujemy rukolą. Podajemy, polewając wcześniej oliwą.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: