Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Ciasto na tartę:
Składniki na ciasto oprócz oliwy zagnieć, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj smakową oliwą z oliwek extra vergine Monini Śródziemnomorskie Smaki. Wyłóż ciasto na dno i boki formy. Spód ciasta nakłuj widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i obciąż suchymi ziarnami fasoli. Piecz spód tarty w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut. Ściągnij papier z fasolą i piecz kolejne 5-10 minut.
Farsz:
Szpinak rozmroź. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek extra vergine Monini GranFruttato, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż chwilę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszaj, smaż dalej. Dorzuć szpinak, zamieszaj, dodaj sól i smaż tak długo aż odparuje woda, wystudź. Jajka wbij do miski, ubij trzepaczką z jogurtem i mascarpone. Dodaj wystudzony szpinak, tarty parmezan i mozzarellę – wymieszaj.
Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową – dokładnie połącz wszystkie składniki. Farsz wylej na podpieczony spód. Na wierzch wyłóż gorgonzolę pokrojoną w kostkę. Gotową tartę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 30-40 minut.
Przepis przygotowany przez ewa31_13