Włoska tarta z 4 serami

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka smakowej oliwy z oliwek extra vergine Monini Śródziemnomorskie Smaki

Farsz:

  • 450 g szpinaku liście mrożone
  • 100 g gorgonzoli
  • 250 g mascarpone
  • 100 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Ciasto na tartę: Składniki na ciasto oprócz oliwy zagnieć, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj smakową oliwą z oliwek extra vergine Monini Śródziemnomorskie Smaki. Wyłóż ciasto na dno i boki formy. Spód ciasta nakłuj widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i obciąż suchymi ziarnami fasoli. Piecz spód tarty w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut. Ściągnij papier z fasolą i piecz kolejne 5-10 minut.

Farsz: Szpinak rozmroź. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek extra vergine Monini GranFruttato, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż chwilę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszaj, smaż dalej. Dorzuć szpinak, zamieszaj, dodaj sól i smaż tak długo aż odparuje woda, wystudź. Jajka wbij do miski, ubij trzepaczką z jogurtem i mascarpone. Dodaj wystudzony szpinak, tarty parmezan i mozzarellę - wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową - dokładnie połącz wszystkie składniki. Farsz wylej na podpieczony spód. Na wierzch wyłóż gorgonzolę pokrojoną w kostkę. Gotową tartę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 30-40 minut.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: