Zapiekane bakłażany

Składniki

  • duży bakłażan
  • pesto Monini Rosso
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Classico

Przygotowanie

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż w plastry 1-2 cm. Następnie posolić i odstawić na 20 minut. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. W osobnych garnuszku podsmażyć 2 łyżki oliwy extra vergine Monini Classico z mąką i zalać mlekiem, wymieszać dokładnie i szybko, gotować aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać ugotowane ziemniaki i wszystko ugnieść (nie blendować!), ziemniaki można przetrzeć praską. Po wymieszaniu doprawić solą i pieprzem. Bakłażany umyć i osuszyć. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, posmarować solidnie pesto Rosso Monini, na to wyłożyć sos beszamelowo-ziemniaczany i zapiekać 15 minut.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: