Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż w plastry 1-2 cm. Następnie posolić i odstawić na 20 minut. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. W osobnych garnuszku podsmażyć 2 łyżki oliwy extra vergine Monini Classico z mąką i zalać mlekiem, wymieszać dokładnie i szybko, gotować aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodać ugotowane ziemniaki i wszystko ugnieść (nie blendować!), ziemniaki można przetrzeć praską. Po wymieszaniu doprawić solą i pieprzem. Bakłażany umyć i osuszyć. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, posmarować solidnie pesto Rosso Monini, na to wyłożyć sos beszamelowo-ziemniaczany i zapiekać 15 minut.
Przepis przygotowany przez marlenagotuje