Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Makaron ugotuj al dente, odcedź, przelej zimną wodą. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Seler drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut. Dodaj marchewkę i seler, przesmaż. Wrzuć mięso, smaż przez 5 minut. Wlej pomidory, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotuj bez przykrycia przez około 15 minut do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp porwaną w mniejsze kawałki mozzarellą. Piecz w temp. 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika całość skrop smakową oliwą extra vergine Monini Bazylia. Danie nałóż na talerze, posyp listkami bazylii.
Przepis przygotowany przez makebentonotwar