Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na al dente i kroimy w 0,5 cm plastry. Na suchej patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek. Usmażony boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do miski. Pozostały tłuszcz wylewamy. Na tej samej patelni przesmażamy posiekanego w piórka pora. Następnie dodajemy wcześniej usmażony boczek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą extra vergine Monini GranFruttato.
Następnie układamy warstwę ziemniaków, farsz z pora i boczku, pomidory i mozzarellę w plastrach. Czynność powtarzamy. Na końcu całość polewamy oliwą extra vergine Monini GranFruttato i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190’ C. Pieczemy 35-40 min. Zapiekanka powinna się ładnie zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie.
Przepis przygotowany przez kulinarnyja