Zawijasy drożdżowe al’a pizza

Składniki

  • 400g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 15g cukru
  • szczypta soli
  • 390 ml cieplej wody
  • 5 łyżek oliwy smakowej extra vergine Monini Bazylia
  • 4 plastry szynki
  • 100g tartego żółtego sera
  • 10 oliwek zielonych i czarnych
  • 20g tartego parmezanu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeże oregano
  • pieprz

Przygotowanie

Ciasto:

40g świeżych drożdży łączycie z 50 ml ciepłej wody, 70g przesianej mąki pszennej i 15g cukru białego - mieszacie całość i odstawiacie w ciepłe miejsce na 15 minut. 330g mąki dodajecie do zaczynu drożdżowego, wlewacie 190 ml ciepłej wody, 3 łyżki oliwy smakowej extra vergine Monini Bazylia, szczyptę soli i wyrabiacie ciasto przez 10-15 minut, wyrobione ciasto pozostawiacie w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładacie na stolnicę, wyrabiacie jeszcze raz, dzielicie na mniejsze kulki i wkładacie do lodówki na kilka godzin(nie jest to konieczne, jednak ciasto wtedy jest o wiele lepsze). Małe kulki dzielicie na jeszcze mniejsze - 50g i nadgarstkami „rolujecie” i rozciągacie ciasto w kształt węża, powstałego węża rolujecie jak ślimaka, smarujecie sosem pomidorowym, układacie pokrojoną w małą kostkę szynkę, pokrojone w paski oliwki, zawijasy przekładacie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładacie do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (góra i dół) na 15 minut. Do podania możecie posypać zawijasy tartym parmezanem i świeżym oregano.

Sos pomidorowy:

Na 2 łyżkach oliwy smakowej extra vergine Monini Bazylia podsmażamy 1małą cebulę i 1 ząbek czosnku, dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego i 150 ml wody, przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i kilkoma listkami świeżego oregano. Oliwę extra vergine Bazylia możecie zamienić na inne smakowe oliwy, które marka @moninipolska posiada w swojej ofercie. Aromatyzowana oliwa z oliwek extra vergine Chili&Czosnek lub Śródziemnomorskie smaki świetnie sprawdzą się dla wielbicieli pikantnych potraw.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: