Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Ciasto:
40g świeżych drożdży łączycie z 50 ml ciepłej wody, 70g przesianej mąki pszennej i 15g cukru białego – mieszacie całość i odstawiacie w ciepłe miejsce na 15 minut. 330g mąki dodajecie do zaczynu drożdżowego, wlewacie 190 ml ciepłej wody, 3 łyżki oliwy smakowej extra vergine Monini Bazylia, szczyptę soli i wyrabiacie ciasto przez 10-15 minut, wyrobione ciasto pozostawiacie w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładacie na stolnicę, wyrabiacie jeszcze raz, dzielicie na mniejsze kulki i wkładacie do lodówki na kilka godzin(nie jest to konieczne, jednak ciasto wtedy jest o wiele lepsze). Małe kulki dzielicie na jeszcze mniejsze – 50g i nadgarstkami „rolujecie” i rozciągacie ciasto w kształt węża, powstałego węża rolujecie jak ślimaka, smarujecie sosem pomidorowym, układacie pokrojoną w małą kostkę szynkę, pokrojone w paski oliwki, zawijasy przekładacie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładacie do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (góra i dół) na 15 minut. Do podania możecie posypać zawijasy tartym parmezanem i świeżym oregano.
Sos pomidorowy:
Na 2 łyżkach oliwy smakowej extra vergine Monini Bazylia podsmażamy 1małą cebulę i 1 ząbek czosnku, dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego i 150 ml wody, przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i kilkoma listkami świeżego oregano. Oliwę extra vergine Bazylia możecie zamienić na inne smakowe oliwy, które marka @moninipolska posiada w swojej ofercie. Aromatyzowana oliwa z oliwek extra vergine Chili&Czosnek lub Śródziemnomorskie smaki świetnie sprawdzą się dla wielbicieli pikantnych potraw.
Przepis przygotowany przez milosc_od_kuchni