Zupa a’la minestrone

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (same pomidory bez soku)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 1 por
  • 1 seler naciowy (mały)
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pesto Genovese Monini
  • 1 duża garść makaronu - muszelki
  • tarty parmezan
  • świeża bazylia
  • pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Classico

Przygotowanie

Cebule siekamy w kosteczkę i smażymy do momentu zeszklenia, następnie dorzucamy drobno pokrojoną marchewkę, cukinię, por, seler naciowy i ziemniaka. Wszystko smażymy na oliwie z oliwek extra vergine Monini Classico. Do gotującego się bulionu wrzucamy odcedzoną fasolkę. Gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy przez kolejne 15 minut. Po upływie określonego czasu dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory krojone z puszki, całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec wrzucamy makaron i gotujemy przez około 15 minut do momentu miękkości. Gdy makaron będzie prawie gotowy dodajemy pesto Genovese Monini. Ponownie wszystko mieszamy i czekamy, aż składniki dokładnie połączą się ze sobą. Gotowe porcje posypujemy parmezanem i dekorujemy liśćmi bazylii.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: