Zupa krem z porów, ziemniaków i dodatkiem trufli

Składniki

  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki smakowej oliwy z oliwek extra vergine Biała Trufla Monini
  • 500ml bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta tymianku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie 5 łyżek słodkiej śmietany 30% lub łyżka serka topionego bez dodatków
  • kilka kropli smakowej oliwy z oliwek extra vergine Biała Trufla Monini


Grzanki:

  • 2 kromki czerstwego chleba wieloziarnistego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Monini extra vergine Classico

Przygotowanie

Por kroimy w plastry (używamy tylko części jasnej). Natkę pietruszki oraz cebulę siekamy. Całość podsmażamy na smakowej oliwie z oliwek extra vergine Biała Trufla Monini. Ziemniaki kroimy również w kosteczkę i dodajemy wraz z przesmażonymi warzywami do gorącego bulionu. Całość dusimy ok 15-20 min i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Dla kremowego smaku można dodać słodkiej śmietanki lub serka topionego. Chleb kroimy w kostkę i mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine Classico Monini. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do zrumienienia. Zupę rozlewamy w bulionówki, na środku posypujemy grzankami, a wokół skrapiamy oliwą truflową Monini.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: